Stöss Bigård

Min nyfunna passion är honungsbin av rasen crainer, de är faschinerande och högproduktiva små varelser!

Varje gång ämnet bin kommer på tal får jag alltid tusen frågor och det är sååå roligt, jag är nybörjare, jag läser, lyssnar och försöker lära mig allt!
Jag har börjat med bin i liten skala våren 2020, men jag ska låta det växa sakta men säkert. Målet är att kunna sälja överskottet av honung, både nyslungad och fast honung och även koka salva på bivaxet jag får vid slungningen. 

Känslan när slungan är igång och när man ser den första lilla rännilen ur tappkranen i botten på slungan är makalös, det rinner flytande guld ur mina träramar. Den rinnande, rena, klara vätskan som bina så noga lagrar i de små vaxcellerna på varje ram i bikupan, den smakar ljuvligt och är god till så otroligt mycket. Att ha i kvällsteet, ringla över yoghurt, vaniljglass, jordgubbar eller varför inte hasselbackspotatisen. Den riktigt nyslungade honungen är en delikatess värd att avnjutas med aktning för de hårt arbetande bina. Den här honungen finns bara att få tag på i säsong, runt midsommar och i slutet av augusti.

Efter en tid börjar den klara honungen kristalliseras och ljusna i färgen, då gäller det att vara med och röra honungen så kristallerna blir så små som möjligt. Ju mindre kristaller desto slätare honung. Nu går honungen att hantera med en vanlig sked och den är fortfarande lika god i kvällsteet, nu kan den även bredas på smörgåsen eller varför inte använda den när du bakar. När honungen tagit sin fasta form har den en hållbarhet på ungefär två år och kan lagras.

Jag säljer honung så länge lagret räcker och tar emot bokningar på både fast- och nyslungad honung inför nästa år. Skörden från 2020 är slut.

Nyslungad honung
Nyslungad honung
Fast honung
Fast honung
Bikupor.
Bikupor.